Artykuły

05.12.2022
Smaczne święta z marką Kresto
Czas rozpocząć przygotowania do obchodów Bożego Narodzenia i zaopatrzyć się w składniki, które pozwolą na spokojne szykowanie świątecznych przysmaków. Ważną pozycję na liście zakupów zajmują niewątpliwie pełne smaku orzechy, migdały oraz suszone owoce Kresto, umożliwiające łatwe komponowanie ulubionych dań i deserów. Migdały w eleganckiej odsłonie Delikatny smak i wartości odżywcze migdałów sprawiają, że są one nie tylko pyszną przekąską, ale i istotny...
01.12.2022
Herbapol-Lublin SA kończy tegoroczne zbiory
Tegoroczny sezon zbiorów w firmie „Herbapol-Lublin” S.A. zbliża się do finiszu, jednak okres późnej jesieni jest jeszcze wypełniony intensywnymi działaniami, związanymi z pozyskiwaniem określonych surowców roślinnych. W tych miesiącach skupowane są owoce bzu czarnego, dzikiej róży, głogu, a także zioła z tzw. „drugiego pokosu” (mięta pieprzowa i melisa lekarska) oraz surowce korzeniowe, takie jak kozłek lekarski, prawoślaz i mniszek. Firma wyko...
30.11.2022
Diamant przetwarza niemal 100% buraków cukrowych. Znany cukier otrzymał też znak Produkt Polski
Znany producent cukru wydał raport zrównoważonego rozwoju! Opisuje w nim praktyki dotyczące przetwórstwa, uprawy i procesów produkcyjnych, które prowadzi już od ponad 25 lat z poszanowaniem 3 kapitałów: ekonomicznego, przyrodniczego oraz społecznego, zgodnie z celami zrównoważonego rozwoju wyznaczonymi przez ONZ. Udowadniają one, że cukier Diamant to rezultat przemyślanych i odpowiedzialnych praktyk, które m.in. zmniejszają emisję dwutlenku węgla...
22.11.2022
Sokołów otwiera wydział produkcji vege w zakładzie w Kole
W zakładzie Sokołów S.A. w Kole został uruchomiony nowy wydział vege, w którym odbywać się będzie produkcja szerokiego asortymentu roślinnego z linii Z Gruntu Dobre. Nowa inwestycja jest działaniem realizowanym w ramach strategii Grupy Sokołów, która zakłada wzmacnianie potencjału produkcyjnego i wychodzenie naprzeciw aktualnym trendom żywieniowym.  Sokołów poszerzył swoje portfolio o wyroby roślinne już w 2017 roku, jako pierwsza firma z czołowych produc...
16.11.2022
Ocet ekologiczny cydrowy Octim uzyskał znak Poznaj Dobrą Żywność
Nasz ocet ekologiczny cydrowy uzyskał znak Poznaj Dobrą Żywność. Znak Poznaj Dobrą Żywności przyznawany jest dla produktów wysokiej jakości. Ocet cydrowy ekologiczny charakteryzuje niepowtarzalny, lekko cierpki zapach jabłek i owocowy smak, który zdecydowanie uwalnia się podczas gotowania. Ocet cydrowy nadaje przyjemnego, delikatnego smaku marynatom i piklom, które stają się łagodniejsze. Idealny do mięs, ryb i sosów. Ocet cydrowy uzyskiwany jest w wyniku fermentacj...
14.11.2022
Kolejna polska firma stawia na zieloną energię. Green Holding przeznacza 7 milionów złotych na instalację fotowoltaiczną
Grupa kapitałowa Green Holding konsekwentnie realizuje odpowiedzialny model biznesu. Opracowanie planu transformacji energetycznej, montaż instalacji fotowoltaicznej o łącznej mocy 1,2 MW i wartości 7 milionów złotych – to plany na czwarty kwartał 2022 i rok 2023, jednego z liderów produkcji świeżych warzyw zielonych w Polsce. Green Holding stawia na rozwój w obszarze odnawialnych źródeł energii. Jeszcze w tym roku Spółka wykona instalację fotowoltaiczną...
08.11.2022
Przedświąteczne przygotowania z BackMit
Nadchodzi czas przedświątecznych przygotowań oraz gromadzenia przepisów na bożonarodzeniowe dania i wypieki. Aby uniknąć stresu w dniach poprzedzających spotkania z bliskimi, warto już teraz przygotować listę zakupów i wypełnić domową spiżarnię potrzebnymi składnikami. Mak mielony, tarte migdały czy orzechy BackMit to niezawodny sposób na pyszne święta. BackMit: niezbędny składnik nowoczesnego i tradycyjnego menu Ile rodzin, tyle skojarzeń ze świętami i sposobów cel...
03.11.2022
12. edycja programu edukacyjnego marki Winiary – Gotuj się na zmiany
Trwa kolejna, 12. edycja programu edukacyjnego marki WINIARY – „Gotuj się na zmiany”. Jej głównym celem jest kształtowanie dobrych nawyków żywieniowych wśród dzieci i młodzieży, budowanie ich świadomości ekologicznej i odpowiedzialnego podejścia do niemarnowania żywności. A wszystko to, w angażującej i praktycznej formie – nauki poprzez zabawę. Rejestracja szkół i przedszkoli do udziału w programie w dalszym ciągu jest otwarta. Czekają ciekawe...
17.10.2022
Herbapol-Lublin uruchamia profil na Tik Toku
Działając w zgodzie z najnowszymi trendami, Herbapol-Lublin S.A. rozpoczyna komunikację na Tik Toku. Marka uruchomiła tam swój profil @herbapol_masztownaturze, na którym regularnie pojawiać się będą angażujące i przygotowane w lekkiej formie filmiki. Herbapol zapowiada systematyczny rozwój tego kanału komunikacji.  Herbapol-Lublin S.A., który od lat prężnie działa w obszarze Social Mediów, teraz uruchamia profil firmowy na Tik Toku. - Herbapol-Lublin S.A....
07.10.2022
Olej rzepakowy Rapso - neutralny smak, uniwersalne zastosowanie
Jesienna aura sprzyja przyrządzaniu rozgrzewających specjałów. Częściej niż w poprzednich miesiącach sięgamy po przepisy na pieczone czy smażone dania. Ważne, aby były one nie tylko pyszne i sycące, ale również zdrowe. Olej rzepakowy Rapso pozwala na uniwersalne zastosowanie – można go użyć zarówno do pieczenia, smażenia jak i do surówek. Zarówno przy komponowaniu marynat, jak i w trakcie smażenia, pieczenia czy przygotowywania surówek warto sięgn...